CERBUL DE AUR---PASI IN TIMP!!!

luni, 24 august 2009


MARTIE 1968.
Teatrul Dramatic din Braşov este gazda primei ediţii a Festivalului Internaţional de Muzică
"CERBUL DE AUR''


22 de solisti din 28 de ţări au concurat atunci pentru cucerirea Trofeului, care a plecat în Belgia cu Jacques Hustin. Deşi abia la început, evenimentul muzical organizat de România a fost supranumit "Festivalul din est care arată ca în vest!"
Un an mai târziu, Trofeul "Cerbul de Aur" revine acasă odată cu câştigarea concursului de interpretare de către românca Luminiţa Dobrescu.
Difuzat pe întregul glob în anul 1970, festivalul devine tot mai cunoscut, iar căştigarea unui premiu în concurs este unul de palmares pentru orice solist. Nume celebre astăzi, precum Julio Iglesias sau Christina Aguilera, care domină topurile şi au mii de fani în întreaga lume, au cântat pe scena braşoveană la început de carieră.
Therese Steinmetz (Olanda) în 1970 şi Anne Louise Hanson (Suedia) în 1971, sunt câştigătorii ediţiilor desfăşurate până la întreruperea festivalului, în anul 1972...



Reluat abia în 1992, "Cerbul de Aur" lansează noi vedete în muzica internaţională: Trie Utami (Indonezia), Arina Commodores (Lituania), Worthy Davis (SUA) şi Cramps in The Leg (Rusia), respectiv câştigătorii ediţiilor 1992 - 1995 ale festivalului.
Abia în 1996, dupa 27 de ani de peregrinări, Cerbul revine acasă datorită Monicai Anghel, care cucereşte trofeul râvnit de toţi participanţii.
Indonezia câştigă pentru a doua oară Trofeul în 1997, prin Meiske Shakila Sherhalawan, după care urmează înca 3 ani de intrerupere a celui mai important eveniment al muzicii româneşti.
România revine în forţă în 2001, atât cu organizarea festivalului, cât şi cu prestaţia celor care au reprezentat-o în competiţie, formaţia Proconsul reuşind să convingă juriul că merită marele premiu "Cerbul de Aur".
Trofeul mai rămâne acasă încă un an pentru că şi solista Paula Seling, reprezentanta României în 2002, a spulberat speranţele celorlalţi concurenţi sosiţi la festival din toată lumea.
2003 este anul în care chinezul Sho Baoliang cucereşte publicul şi juriul, care decide că merită cel mai râvnit premiu.



Eleanor Casar din Malta va câştiga trofeul "Cerbul de aur" în 2004.
În 2005, Trofeul Cerbul de Aur a plecat în Italia. Linda, născută din tată italian şi mamă româncă, a fost deseori comparată cu Anastasia, datorită timbrului său vocal special. Piesa ei "Aria, sole, terra e mare", a fost apreciată şi înainte de Cerbul de Aur, fiind premiată la prestigiosul festival de la San Remo.
Cerbul de Aur 2008 a ramas în România prin performanţa lui Razvan Krivach, care a câştigat simpatia publicului şi voturile juriului cu piesa "Too much love will kill you".
Şi dacă Julio Iglesias şi Christina Aguilera au trecut neobservaţi pe scena de la poalele Tâmpei, fiind încă tineri care sperau la statutul de vedetă, nu acelaşi lucru se poate spune despre consacraţii muzicii internaţionale care au concertat la Brasov.



Recitalurile unor vedete ca: James Brown, Kenny Rogers, Culture Beat, Paul Young, Boy George, Ray Charles, Enrico Macias, Dalida, Toto Cutugno, Patricia Kaas, Jerry Lee Lewis, Kylie Minogue, Diana Ross, Sheryl Crow, Zucchero, INXS, UB 40, Cyndi Lauper, Vaya con Dios, The Kelly Family, Boyz II Men, T.A.T.U, Scorpions, Ricky Martin, Simple Minds, Pink si Nino D’Angelo, Thomas Anders şi în 2008 Los Vivancos, Natalia Rodriguez, Ruslana şi trupa britanică Simply Red au fost urmărite de mii de spectatori şi de milioane de telespectatori.
Concurenţii şi invitaţii în recital au simţit nu numai căldura spectatorilor de la Braşov, ci s-au putut bucura şi de frumuseţile peisajului montan, şi nu în ultimul rând, de bucătăria tradiţională românească.

0 comentarii: