1 Martie :)

marți, 1 martie 2011

LA MULTI ANI DE 1 MARTIE !
SA AVETI O PRIMAVARA MINUNATA , CU MULTA FERICIRE SI MULT SOARE .

1_1-martie1In timpurile dacilor, martisoarele erau considerate niste amulete purtate pana cand primavara se facea simtita, cand infloreau copacii, apoi erau agatate de crengi. Puteau fi reprezentate de pietrealbe si rosii – de unde traditia a fost pastrata in snurul impletit alb cu rosu.

1 martie este, de fapt, nu numai prima zi a primaverii, ci Ziua Babei Dochia. Ea este, de fapt, un fel de zeita a pamantului care moare de 1 martie renaste pe 9 martie. De aici si obiceiul noastru de a ne alege o zi – o baba – de pe 1 pana pe 8. Daca vremea va fi frumoasa in acea zi, la fel va fi si anul noastru. Daca nu, stiti ce se intampla! Conform legendei, rosul si albul reprezinta lupta dintre bine si rau sau trecerea de la iarna catre primavara. Albul semnifica frigul si zapada iernii, iar rosul – caldura primaverii. Roşul mai înseamnă iubirea, iar albul divinitatea. Sărbătoarea Mărţişorului simbolizează renaşterea vieţii, reîntoarcerea la viaţă.

Dupa un timp, prin anii 1800, Martisorul era celebru printre copii, deopotriva baieti si fete, care primeau de la parintii lor martisoare. Acestea constau in monede de argint sau aur purtate ori la gat, ori in piept sau la incheietura mainii si erau scoase dupa 9 martie.

De 1 martie, vremea este frumoasa, ceea ce inseamna ca vom avea o primavara luminoasa, conform traditiilor.

Dar astazi, cu greu se mai dau martisoare. Copiii sunt cei care tin sarbatoarea asa cum era si inainte, cu martisoare cumparate din targ, mici si multe, cu emotia daruirii. In randul nostru, cele care nu mai suntem copii – bine,suntem niste copii mari – inlocuim martisoarele cu diferite cadouri mai scumpe, cu flori de asemenea. Nu ca este mai altfel, dar cu timpul, Martisorul isi pierde din valoarea pe care o avea inainte. Bineinteles, ghioceii raman simbolul naturii cel mai pregnant in aceasta sarbatoare traditionala.

1_martie33Conform Wikipedia, in prezent, martisorul este purtat intreaga luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca aceasta va aduce belsug in casele oamenilor. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini. La inceputul lui aprilie, intr-o mare parte a satelor Romaniei si Moldovei, acolo unde se tine traditia, pomii sunt impodobiti de martisoare.

In Republica Moldova, in fiecare an are loc festivalul muzical „Martisor”, care incepe pe data de 1 martie si tine pana la 10 martie. In unele judete ale Romaniei, martisorul este purtat doar primele doua saptamani. In localitatile transilvanene martisoarele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice; se considera ca astfel se pot speria duhurile rele. In judetul Bihor se crede ca daca oamenii se spala cu apa de ploaie cazuta pe 1 martie, vor deveni mai frumoai si mai sanatosi. In Banat, fetele se spala cu zapada ca sa fie iubite. În Dobrogea, martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apoi aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata.430x3681

0 comentarii: