DESPRE APARATELE DE AER CONDITIONAT!CINE A INVENTAT?IN CE AN ?SI MULTE ALTELE!

vineri, 10 iulie 2009

Daca tot e vara,e canicula,iar vara isi face simtita prezenta indeajuns cat sa ne supra-incalzeasca,va voi vorbi despre aerul conditionat,despre primele aparate unde au fost concepute si altele.
Oamenii au gasit solutii sa-si raceasca locuintele din cele mai vechi timpuri?.Astfel, romanii reglau temparatura locuintelor construind canale in zidurile caselor prin care, vara, circula apa rece.
Primele aparate de aer conditionat destinate utilizarii pe scara larga au fost concepute in 1902.Willis Carrier, un intreprinzator american, este autorul acestei inventii.
Compania lui producea solutii deprimul ventilator a fost construit in China, in timpul dinastiei Han?
.Inventatorul, Ding Huan, a conceput un ventilator format din 7 pale in lungime de 3 metri cu actionare manuala, folosit pentru racirea aerului. climatizare pentru mediul industrial.Primul sistem de ventilatie mecanic a fost folosit in Orientul Mijlociu si India.
Acesta era format dintr-o pala (punkah) prinsa in tavan si actionata manual de catre servitori printr-o fasie de panza. Cunoscut inca din secolul 8,sistemul a inceput sa fie larg raspandit in India incepand cu secolele 18-19 iar variante moderne, actionate de electric, mai sunt intalnite si astazi.
Termenul “aer conditionat“ a fost inventat de catre Stuart W. Cramer in 1906.

El cauta o solutie care sa permita nu doar controlul temperaturii aerului (”racirea aerului”) ci si a umiditatii lui, de aici si nevoia unui nou termen care sa denumeasca acest proce



0 comentarii: