COMUNA ORBENI , JUDET BACAU !

marți, 23 martie 2010

Comuna Orbeni are numai doua sate in componenta sa, Scurta si Orbeni. O suprafata de 6500 ha este ocupata de o populatie de 4500 locuitori care traiesc in 1700 gospodarii. In comuna Orbeni sunt sase scoli, doua Camine culturale si sase biserici, din care una pe stil vechi.
Comuna Orbeni este situata la 30 km de municipiul Bacau, pe DN 2 – E 85. Cele doua sate care o compun se intind pe o distanta de 11 km. Legenda spune ca Stefan cel Mare, dupa ce a cÃstigat o batalie cu turcii in care s-au evidentiat luptatorii MÃndru, Cucu, Scurtu, Pana Orbul, Dragu si PÃrvu, le-a dat acestora pamÃnt spre stapÃnire atÃt cÃt puteau cuprinde o zi mergÃnd calare din culmea Ciortolomului, spre Valea Siretului. MÃndru, Scurtu, Cucu, Dragu si Pârvu ar fi adormit la umbra unui copac si au putut cuprinde o suprafata mai mica de pamÃnt. Pana Orbul nu a adormit si a cuprins o suprafata mult mai mare. Legenda ar trebui mutata pe vremea matriarhatului când, o femeie oarba, dar nu complet, sefa unei familii numeroase de la asezarea “Gura Racaciei” si “Capu Dacului”, si-a luat familia si a migrat pe valea unui pârâu cu valea adÃnca spre culmea Ciortolomulu. Membrii familiei Oarbei au defrisat padurea formând locuri de case, siliste si pentru cresterea vitelor si agricultura. Urmasii acestei femei si-au luat numele acesteia iar locuitorii din satele invecinate ii numeau “orbenari”. PÃrÃul care strabatea valea a primit numele “PÃrÃul Orbenarilor”.
Marturii ale unei traditii bogate
Biserica din lemn “SfÃntul Neculai”, din Orbenii de jos (Luzi), a fost adusa din padurea Balanele de boierul Negri. Schitul Balanele a fost atestat prin 1649. La mutarea lui, catapeteasma nu a mai incaput si a fost taiata pe partile laterale. Pentru ca icoanele sa nu fie furate au fost acoperite cu un strat de vopsea. Acesta a fost inlaturat in 1979 când s-a restaurat biserica si a iesit la iveala frumosul strat de pulbere aurie a acestor icoane. O istorie aparte o are si biserica – capela, cu cimitir, de pe Dealul Morii, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Prin 1862 a plouat atât de mult, incÃt apa era sa ia biserica din Luzi, dezgropÃnd mortii. Enoriasii l-au rugat pe satrar sa le dea un alt loc de cimitir, pe Dealu Morii. Capela a fost renovata. In Orbeni exista si o biserica pe stil vechi, “Sfintii Imparati Constantin si Elena”, contruita in 1993, pe o suprafata de 2000 mp donata de o familie din sat. La aceasta biserica se inchina cei care sunt ortodocsi de stil vechi. Localnicii spun ca l-ar fi vazut inchinându-se la aceasta biserica si pe actualul primarul al municipului Bacaului, impreuna cu familia sa.
Sapard a lasat urme si la Orbeni
“Prin proiectul Sapard au reusit sa asfaltam drumul comunal 108, pe o distanta de sase kilometri, drum care face legatura intre E 85 si satul Scurta”, spune primarul comunei, Viorel Fantu. N-a fost neglijat nici drumul comunal care strabate satul Scurta, acesta fiind asfaltat pe o lungime de doi kilometri cu bani de la bugetul local. Celelalte drumuri comunale sunt si ele balastate si intretinute corespunzator.
Centru de zi cu vechime
Unul din cele mai vechi Centre de zi din judet se afla la Orbeni. “Cu ajutorul Directiei pentru Protectia Copilului si a d-lui director Brasoveanu, am reusit sa ridicam acest edificiu”, spune primarul. Banii au fost obtinuti prin fondul PHARE.
Ce s-a realizat in ultimii ani
S-au facut foarte multe lucruri frumoase in comuna Orbeni care iese la suprafata din ce in ce mai mult, fiind considerata una dintre localitatile care au progresat foarte mult in ultima perioada. “S-au finalizat cei sase kilomertri de drum comunal care leaga Orbeni de Scurta. Investitia a costat peste 39 miliarde si a fost finantata prin proiectul Sapard. Au fost finalizate lucrarile la sediul Primariei Orbeni, cele cinci miliarde cât a costat investitia provenind de la Consiliul Judetean. Drumul comunal care strabate satul Orbeni a fost modernizat pe o lungime de doi kilometri, investitia costând peste sase miliarde lei, bani de la bugetul local. A fost extinsa reteaua de gaze naturale. Toate drumurile comunale au fost balastate si reprofilate, costul fiind de trei miliarde lei, bani de la bugetul local. Toata reteaua de iluminat public din comuna a fost modernizata, valoarea investitiei fiind de 1, 5 miliarde lei. Toate scolile din comuna au fost reparate si modernizate. La scoala 1 Orbeni, s-a montat centrala termica, cu bani de la Consiliul Judetean. La scoala 2 Orbeni, s-au cheltuit 1, 5 miliarde cu modernizarea, efectuându-i- se reparatii capitale. In Scurta, la scoala 1, s-a montat centrala termica. Sunt doar câteva din realizarile din ultima perioada”, spune primarul Viorel Fantu.
Obiective imediate
“Foarte curÃnd vor incepe lucrarile pentru alimentarea cu apa a comunei, investitia costÃnd peste 29 miliarde lei, bani proveniti prin HG 77. De acest lucru vor beneficia peste 1.000 gospodarii. Va incepe constructia a cinci poduri in Orbeni si Scurta, investitia care va costa peste doua miliarde lei. Deja exista peste 50 de solicitari ale cetatenilor din satul Orbeni pentru bransarea la reteaua de gaze naturale. In foarte scurt timp va fi dat in folosinta punctul sanitar de la Scurta”, spune primarul comunei Orbeni despre obiectivele sale imediate.
Perspective
Drumurile comunale din satele Orbeni si Scurta vor fi asfaltate in intregime. Vom continua activitatea de modernizare a tuturor scolilor din comuna. Vrem sa amenajam un centru cultural modern si o baza sportiva. Deja exista proiectul depus pentru construirea Caminului cultural. La scoala 3 Scurta vom extinde spatiul de scolarizare cu trei sali de clasa. Parcul comunal va fi modernizat, la fel si spatiul verde. Vom incerca sa valorificam potentialul turistic si de agrement al comunei si vom atrage investitii pentru dezvoltarea agricultiurii si micii industrii”, prezinta primarul Fantu proiectele sale pentru un nou mandat.
In cele doua sate, toata lumea este cu PSD-ul. “Traiasca partidul!”, se auzea strigÃnd pe la porti.

0 comentarii: