Traditii de inrosire a oualelor !

vineri, 2 aprilie 2010


Datina inrosii oualor este justificata prin mai multe legende, toate legate de rastignirea Domnului. Una dintre acestea povesteste ca, atunci cand a aflat de urcarea pe cruce si a venit sa-si vada Fiul, Maica Domnului avea cu sine un cos cu oua. In timp ce il jelea, ea a pus cosul la baza crucii, iar ouale au fost colorate de sangele lui Hristos.
De asemenea, se mai povesteste ca, dupa ce Iisus a fost rastignit, rabinii farisei au facut un ospat. Unul dintre ei ar fi spus: ”Cand va invia cocosul pe care-l mancam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Iisus“. La scurt timp, ouale s-au inrosit, iar cocosul a inceput sa bata din aripi.
Vopsitul oualor se facea, traditional, folosind coji de ceapa, frunze de nuc sau de arin, mar, prun, sanziene, rapita si alte plante. In unele zone ale tarii ouale se impodobesc cu modele complicate si cu mai multe culori. In alte regiuni, se folosesc desene simple si se decoreaza cu frunze ce se scot dupa fierbere.
Incondeierea oualor este cel mai complex procedeu si se realizeaza in zonele Bucovinei, ale Argesului, in tinutul Barsei si al Vrancei. Gospodinele folosesc un instrument special, de forma unui betisor care are in varf un tubulet si un fir de par de porc. Cu acesta, ele intind ceara de albine pe suprafata oului, in diferite modele, dupa care il scufunda in repetate randuri in vopsea galbena, rosie si maro. La sfarsit, oul este introdus in cuptor, ca sa se topeasca ceara, si apoi uns cu grasime. Ouale incondeiate se mai numesc si “scrise”, iar ornamentele sunt de inspiratie vegetala, antropomorfa, religioasa sau animala.
Astazi, se obisnuieste incondeierea oualor dupa ce continutul a fost scos in prealabil, in scop pur decorativ. Tot la fel, se folosesc oua de lemn, de sticla sau din alte materiale. Se crede ca ouale inrosite tinute in casa ii protejeaza pe cei dinauntru, iar in unele sate din Lapus
ouale golite de continut sunt atarnate in crengile copacilor, pentru a garanta spornicia rodului. Ouale rosii sunt consumate in cele trei zile de Paste. In Duminica Pastelui, acestea se ciocnesc numai cu capul, in timpul rostirii cunoscutei replici “Hristos a inviat!”. Ouale se mai inrosesc si in Ziua Invierii.

0 comentarii: