CARAIMANFEST 2010 - INTRE 17-20 IUNIE , SINAIA

sâmbătă, 15 mai 2010

CALENDAR CARAIMANFEST 2010

 
 
 
17 iunie 2010
 
 
ora       15.00                    PRIMIREA INVITATILOR
 
ora       17.00                    CONFERINTA DE PRESA  (PRESS CONFERENCE)
 
ora       18.30                    DESCHIDEREA OFICIALA A FESTIVALULUI (OPENING FESTIVAL)
                                         Concert extraordinar Taraful de la Clejani (Taraf of Clejani - concert)
                                         Prezentare colectia casei de Moda ILINCA (Fashion Collection  ILINCA)
 
ora       21.00                    CINA FESTIVA (OFFICIAL DINNER)
 
 
 
 
 
18 iunie 2010
 
 
ora       08.30                    MIC DEJUN (BREAKFAST)
 
ora       10.00                    CONFERINTA DE PRESA (PRESS CONFERENCE)
 
                                         Vizionare filme inscrise in festival - Cazinoul SINAIA (watching films subbmited)
                                         10.00 - 16.00
 
ora       10.30                    Manastirea SINAIA (Sinaia Monastery - visit)
 
ora       12.30                    Castelul Peles (Peles Castle - visit)
 
ora       15.00                    Muzeul Cinegetic POSADA (POSADA museum - visit)
 
ora       18.30                    Concert muzica populara (Etno music concert)
 
ora       21.00                    Cina (Dinner)
 
 
 
 
 
19 iunie 2010
 
 
ora       08.00                   Mic dejun (BREAKFAST)
 
ora       10.00                   Conferinta de presa (PRESS CONFERENCE)
 
ora       10.30                   Cetatea Taraneasca RASNOV (Peasant Citadel RASNOV - visit)
 
                                         Vizionare filme inscrise in festival - Cazinoul SINAIA (watching films subbmited)
                                         10.30 - 16.00
 
ora       12.30                   Casa Memoriala IULIA HASDEU (Memorial House IULIA HASDEU - visit)
 
ora       14.00                   Domeniile Cantacuzine - BUSTENI (Cantacusin Domanin's BUSTENI - visit)
 
ora       16.00                   Cramele HALLEWOOD - AZUGA (Cellars HALLEWOOD - AZUGA - visit)
 
ora       18.30                   Concert muzica usoara (Light music concert)
                                        Concert ROCK - N'Oisily - GRECIA
 
 
ora       21.00                   Cina (Dinner)
 
 
 
 
 
20 iunie 2010                  
 
 
ora       08.00                   Mic dejun (BREAKFAST)
 
ora       10.00                   Conferinta de presa (PRESS CONFERENCE)
 
ora       10.30                   Panorama SINAIA - Telegondola (SINAIA - Panorama of City - Telegondola)
 
ora       13.00                   Manastirea CARAIMAN (Caraiman Monastery - visit)
 
 
ora       18.30                   GALA LAUREATILOR CARAIMANFESt 2010 (WINNERS GALA CARAIMANFEST 2010)
 
ora       20.30                   CONCERT - ELEFTHERIA ARVANITAKI - GRECIA
 
ora       22.00                   CINA FESTIVA (OFFICIAL DINNER)
PROGRAM SPECTACOLE CARAIMANFEST 2010
 
17 iunie 2010, ora 18.30


* Deschiderea festivalului

* Concert extraordinar - "De la Anton Pann la DJ" 

*  Prezentare de moda - Colectia "De la traditie la modern"

Casa de Moda ILINCA din Craiova

- transmisiune directa

 

18 iunie 2010, ora 18.30

Concert de muzica populara

- Gheorghe Turda, Maria Macovei, Adrian Stanca, Angela Saftoiu, Nicolae Vieru, Polina Manoila, Catalin Maximiuc, Ioana State, Ileana Matus, Paulina Irimia, Mariana Stanescu, Dorina Oprea, Leontina Dorca, Elisabeta Turcu, Mihai Petreus, Marinela Baba, Maria Tripon, Cristian Enache

- transmisiune directa

 

19 iunie, ora 18.30

Concert muzica usoara - T-Short, Alina Nanescu, Radu Ghencea, Dans sportiv cu Bogdan Ianosi si Carmen Sardarescu, Ciro de Luca, Maximilian, Alla Cebotari, GOSSIP - street dance

Concert rock – N'Oisily – GRECIA

Noisily are:
Biniaris Dimitrios - guitar/vocals/synth
Athanasios Kanellocoupolos- bass/backing vocals
Georgakopoulos Theodoros- drums
Check the band on www.myspace.com/noisily

- transmisiune directa

 

20 iunie 2010, ora 18.30

Gala Laureatilor CARAIMANFEST 2010

ora 20.30 – Concert ELEFTHERIA ARVANITAKI – GRECIA

Date istorice


Plaiul Prahovei vechea denumire data poienii ce se intindea de-a lungul vaii Prahovei, de la raul Izvor pana la Predeal (25 km). Din cauza stramtorilor de la capete, Plaiul era nelocuit.

Schitul SF. Nicolae de pe Molomot (la nord de cartierul Furnica) a fost prima asezare din Plai. Atestat documentar in 1581 cand Mihnea Voda face unele danii "Sfintei manastiri, unde locul se numeste Molomot". Spre amintire s-a ridicat o cruce monument existenta si astazi.

Primul Drum a fost facut de argatii Manastirii, prin largirea potecii si amenajarea unui drum rudimentar, pe care puteau ajunge carele cu boi de la Posada prin stramtoarea Oratiilor, pana in curtea bisericii. Drumul in totalitatea sa, din Timis la Predeal si pana in Comarnic, a fost facut de austrieci, pentru a trece cu armatele si a-i ataca pe turci in Tara Romaneasca, oprindu-le inaintarea spre Ardeal (1736).
Drumul Prahovei, fiind cea mai scurta cale intre Bucuresti si Brasov, desi greu si periculos, era zilnic strabatut de carele negustoresti. Acum apar si primele hanuri: Slonul de Piatra la Busteni si Gura Rasnoavei la Predeal (prima jumatate a sec. 18). Pe la 1890, mai apar carciumile sau hanurile manastiresti de la Sinaia: Hanul de la Gura Padurii, Hanul din Valea Iancului si ceva mai tarziuHanul la Setu (Izvorul Rece de astazi).

Catunul Izvor apare in 1783 cand Domnul Mihai Sutu inzestreaza Manastirea cu inca 42 de scutelnici, pe care-i aseaza cu familiile lor, pe valea raului Izvorul Dorului.

Comuna Podu Neagului ia fiinta in 1852 prin unirea catunului de la Schitul Lespezi (Comarnic) cu catunele Posada, Izvor, Busteni, Intre Prahove (Azuga) si Predeal. Comuna era administrata din Busteni, de un Parcalab cu 3 deputati, care adunau birurile.

Eforia Spitalelor Civile a fost fondata la Bucuresti de familiile boierilor Cantacuzino si Ghica (1864) cu scopul de a infiinta spitale cu asistenta medicala gratuita. Acestia cedeaza Eforiei ca fond social, o parte din mosiile lor printre care si mosia Furnica cu Manastirea Sinaia. De atunci Eforia si primul sau efor printul Dimitrie Ghica, vor fi si primii fondatori ai orasului. Le-a urmat Principele Carol I viitorul rege.

Sinaia va fi noul nume al comunei (1 dec. 1874) cand si Primaria din Busteni se va muta aici, teritoriul ei fiind de la Izvor la Predeal. Sinaia propriu-zisa luand o mare dezvoltare fata de celelalte componente ale sale, in 1884 are loc scindarea comunei: comuna urbana Sinaia pe actualul teritoriu si comuna rurala Predeal cuprinzand Poiana Tapului, Busteni, Azuga si Predealul.

In anul 1901, fiind resedinta de vara a Casei Regale, Sinaia a fost conceputa de Eforie ca o statiune de lux pentru vacante, punand la dispozitia vilegiaturistilor 10 hoteluri, 55 vile mari, 50 vile mijlocii si 60 case taranesti, doua cazinouri, bai de hidroterapie, o gradina zoologica, trasuri pentru plimbari, 3 centre cu cai de calarie, manej si scoala de calarie, restaurante, berarii, cofetarii si magazine (majoritatea sezoniere), un parc de promenada si era supranumita "Perla Carpatilor".

Dezvoltarea orasului Sinaia ca statiune turistica a luat amploare incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX - lea, odata cu construirea soselei Sinaia - Brasov (1847), a caii ferate Bucuresti - Sinaia (1879), si, mai ales, a castelului Peles, care a transformat Sinaia intr-un centru al vietii politice si o zona rezidentiala privilegiata.
In oras a fost construit un numar mare de resedinte private, amplasate in zone pitoresti si beneficiind de o arhitectura (exterioara si interioara) deosebita. Dotarile de patrimoniu muzeistic si arhitectural al orasului Sinaia se situeaza la un nivel de exceptie. Manastirea Sinaia, ctitorie a spatarului Mihail Cantacuzino, dateaza din anul 1695. Odata cu ridicarea manastirii, asezarea a inceput sa se formeze, preluand numele de Sinaia.

Intre anii 1875 - 1883, este construit Castelul Peles, devenit la vremea respectiva, resedinta de vara a familiei lui Carol I, primul rege al Romaniei.

Documentar,Sinaia apare legata de infiintarea manastirii in anul 1695, in jurul careia s-au injghebat primele asezari. Ridicarea rapida a acestei asezari este legata de dezvoltarea in zona subcarpatica a industriei extractive si de prelucrare a petrolului - de deschiderea soselei la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de constructia caii ferate si de cea a Castelului Peles. Toate acestea au contribuit la transformarea patriarhei asezari in statiune de odihna, iar din 1880 este declarat oras, fiind astfel una din cele mai vechi asezari urbane de munte din tara.

Statiunea Sinaia detine obiective de interes turistic deosebit, legate de trecutul istoric al localitatii si de activitatea unor personalitati culturale care au trait si creat aici.

Castelul Peles


Acestei constructii de referinta nu numai pentru Sinaia, ci si pentru Romania, i s-a pus piatra de temelie in ziua de 22 august 1875. Locul constructiei, respectiv suprafata din Valea Pelesului fusese cumparat de domnitorul Carol I (1866-1881) si Rege intre anii 1881-1914.
peles 1
In acelasi timp se ridica si alte constructii anexa ale castelului cum ar fi: Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica. Ceva mai tarziu, se va construi Vila "Sipot", ce va fi pentru un timp locul de lucru al arhitectului Karel Liman, la indicatiile caruia se va desfasura constructia Castelului Pelisor, precum si Vila Regelui Ferdinand, de la Stana Regala (actuala Poiana Stanii). Pana la terminarea, in anul 1883, a Castelului Peles, Regele Carol I si Regina Elisabeta, au locuit la Foisor, constructie terminata mult mai repede. In ceea ce priveste Castelul Pelisor,acesta a fost inceput in anul 1889 si terminat in anul 1903, si era destinat viitorului Rege Ferdinand si Reginei Maria. Totusi, pana la finisarea Pelisorului, si acestia au locuit la Foisor. Chiar si Carol al II- lea a locuit acolo, in perioada 1930-1940, atata timp cat a fost Regele Romaniei, exceptand anii 1932 si 1933, cand casa de vanatoare a fost mistuita de un incendiu. In urma dispozitiilor sale, pe locul aceleia, s-a ridicat actualul Castel Foisor. Castelul Peles are circa 170 de incaperi, spre deosebire de Pelisor care are doar 70. Demn de mentionat este faptul ca Pelesul a fost primul castel electrificat in intregime din Europa. Acest lucru a fost posibil intrucat electricitatea era fumizata de Uzina Electrica proprie, de pe malul paraului Peles. Mai trebuie stiut si ca Pelesul adaposteste una dintre cele mai importante si mai valoroase colectii de tablouri din Europa, in numar de aproximativ 2000 de piese.
peles 2
Dupa abdicarea Regelui Mihai, in anul 1947, tot complexul Peles, mai putin castelul omonim, care a intrat in circuitul turistic, a devenit loc de creatie si odihna pentru oamenii de cultura ai vremii, pentru o scurta perioada de timp.In ultimii ani ai regimului comunist, dictatorul Nicolae Ceausescu a inchis intreaga zona, declarand-o zona speciala. In aceasta zona nu aveau acces decat personalul de serviciu, sever verificat, si personalul militar de paza. Intreaga zona era declarata zona de protocol de stat.
Interesant de stiut este faptul ca, cu toate acestea, lui Ceausescu nu i-a placut foarte mult castelul, vizitele sale aici fiind foarte rare. Dupa Revolutia din Decembrie 1989, Castelul Peles si castelul Pelisor sunt reintegrate in circuitul turistic. La ora actuala, Foisorul ramane, ca si in trecut, resedinta prezidentiala, spre deosebire de Economat si Corpul de Garda, unde sunt amenajate hoteluri, restaurante si terase. Celelalte componente ale complexului Peles au devenit fie vile turistice, fie vile de protocol.

Totusi, cea mai deosebita relatare despre Castelul Peles, ramane aceea a lui Angelo de Gubernatis (1840-1913), scriitor italian, care a sosit in anul 1898 la Sinaia, invitat de familia regala. Citam: "inaugurat in 1883, Castelul Peles nu este numai un loc placut, in timpul verii; el a fost conceput si ca un monument national, menit sa pastreze trofeele victoriei de la Plevna, ceea ce explica stilul simplu si maiestuos".
Curtea castelului, de tip Bramantes, cu fantana in mijlocul curtii, in cel mai curat stil renascentist, il surprinde placut pe vizitator. Curtea are un decor vesel, din plante si flori; de jur imprejur, fatadele sunt animate cu desene elegante. Interiorul castelului, este o adevarata minunatie, datorita frumusetii si bogatiei lemnariei sculptate si a vitraliilor colorate.
peles 3
Cum treci de vestibul, te afli pe scara de onoare, in fata celor mai de seama domnitori ai vechii Romanii: Stefan cel Mare si Sfant si Mihai Viteazul, intr-o atitudine mandra, cu caciula de blana sau cu coroana de aur pe cap, ei impresioneaza prin imbracamintea stralucitoare, in care albul herminei se imbina cu verdele smarald sau rosul caftanului larg. La dreapta si la stanga celor doi domnitori, in chip de cavaleri servanti, patru scutieri poarta stemele provinciilor romanesti.
In biblioteca Reginei, deasupra grupurilor de copii simbolizand poezia si stiinta, se afla imaginea lui peles 4Ulfilas (311-383 e.n.), capetenie religioasa a Gotilor, la nord de Dunare, traducand Biblia in limba lor, si contribuind la raspandirea Crestinismului, apostol crestin al romanilor, precum si imaginea lui Dante, creatorul poeziei occidentale. Trecand de biblioteca, in dormitor, intalnim imaginea geniilor si alegoriilor picturii si muzicii, precum si o serie de teme legendare, in apartamentele rezervate inaltilor oaspeti, o suita de blazoane straluceau prin abundenta lor heraldica, vorbind despre stramosii familiei regale. Dintre toate insa, picturile pe sticla din castelul Peles, fara indoiala sunt mai profunde si mai stralucitoare, ca si cele din sala de muzica. Aici subiectele sunt luate din poezia lui Alecsandri." Aceasta este prezentarea facuta de un oaspete al Castelului Peles, aproape de inceputul secolului XX.
Nu tot castelul este deschis vizitatorilor, o zona importanta de la etaj nefiind deschisa publicului. Programul de vizitare este urmatorul: zilnic intre orele 9.00 si 17.00, mai putin lunea si martea pana la ora 11.00. Programul este supus deselor schimbari datorate sezoanelor turistice.


Cazino Sinaia


Este situat in parcul "Dimitrie Ghica" si a fost, de asemenea, construit la initiativa lui Carol I. Constructia a început în anul 1912 si a fost terminata un an mai tarziu.
Lucrarile au fost supravegheate de arhitectul Petre Antonescu, care de fapt, era si autorul planurilor.
Cazinoul l-a avut ca prim actionar pe baronul de Marcay, actionar si al cazinoului din Monte-Carlo, dupa arhitectura caruia a fost construit si cel din Sinaia.

Casa Memoriala George Enescu


Se afla situata in cartierul Cumpatu, singurul cartier al orasului Sinaia asezat pe malul drept al raului Prahova. În destinul stralucit al lui George Enescu, orasul Sinaia si vila "Luminis" au o semnificatie aparte. George Enescu si-a organizat viata in asa fel incat, in perioada dintre concerte sa-si afle ragazul de a putea compune, facandu-si un refugiu din vila de la Sinaia. Vila nu a fost construita intamplator la Sinaia, deoarece Enescu a fost legat atat sentimental, cat si profesional de acest oras, datorita sprijinului reginei Elisabeta, Castelul Peles, fiind pentru el o poarta de lansare in lumea culturala muzicala a momentului.
enescu1
Vila a fost construita intre anii 1923 - 1926, de arhitectul Radu Dudescu, din banii adusi de activitatea concertistica a maestrului. Realizata intr-un stil autentic romanesc, si integrata armonios in ambianta inspiratoare a muntilor Bucegi, vila "Luminis" avea sa fie atat un loc de inspiratie pentru o parte semnificativa a creatiei enesciene, cat si un loc de recreere, maestrul locuind aici timp de 20 de ani, intre 1926 si 1946. Intreaga vila este mobilata si aranjata cu rafinament si imaginatie, reunindu-se in mod armonios si original, elementele omamentale si de mobilier in stilurile romanesti si orientale. Dupa parasirea definitiva a tarii, determinata de evenimentele politice dintre anii 1945 -1946, Enescu semneaza la Paris un act de donatie, prin care vila "Luminis" urma sa devina un asezamant cultural, conceput ca o casa de odihna si reculegere pentru artistii romani si straini.
Complexa personalitate a lui George Enescu, a putut sa se afirme la Sinaia, mai ales in ipostaza de compozitor, desi a sustinut deseori concerte la Castelul Peles, sau in alte asezaminte din oras, cu orchestra Ministerului Instructiunii Publice, condusa de dirijorul si prietenul sau, Dimitrie Dinicu. Tot la Sinaia a compus o mare parte a creatiei sale. Din cele 150 de lucrari incepand cu "Ţara Romaneasca", opera pentru pian si vioara, compusa la varsta de 5 ani, si terminand cu "Simfonia de camera", la Sinaia, Enescu a compus numeroase suite si sonate, cele doua Rapsodii Romane", si a compus chiar si muzica pentru versurile reginei Elisabeta "Poema Romana". La Sinaia s-a plamadit si "Concertul pentru pian, vioara, viola si violoncel nr. 1 in Re Major, opus 16", dar, inainte de toate trebuie mentionata opera sa "Oedip" compusa in mare parte la vila "Luminis", unde in 1927 a fost orchestrat un intreg tablou din actul al doilea. Despre aceasta opera, Enescu avea sa spuna: " ceea ce pot afirma cu certitudine este ca, dintre toate, imi este cea mai draga, in primul rand pentru ca m-a costat luni de munca, si ani de neliniste. Apoi pentru ca am pus in ea tot ce simteam, ce gandeam, in asa fel incat ma contopeam cu ecoul meu." Premiera acestei opere a avut loc la 10 martie 1936. Bustul din marmura al lui George Enescu aflat la intrarea in vila, este realizat de lon Iriminescu, sculptor moldovean fascinat de personalitatea marelui maestru.
Despartirea de tara a lui Enescu s-a produs in anul 1946, in luna septembrie, dupa ce a facut o ultima vizita in Moldova, la Liveni, la mormantul mamei sale, dupa care a marturisit, impacat intr-un fel cu soarta: "de aici plec odihnit, din seva pamantului meu, si numai asta imi da curaj sa ma pot dezlipi de tara, pentru un timp mai lung." Din pacate, intoarcerea sa la Sinaia, la vila "Luminis" care a constituit o marturie fericita a vietii marelui muzician roman, nu avea sa se mai petreaca niciodata.
In anul 1990, vila "Luminis" intra intr-un proiect de renovare, restaurare si conservare a obiectelor. Proiectul a fost sustinut de Ministerul Culturii, si de Centrul European de Cultura Sinaia, si a durat cinci ani. La data de 5 septembrie 1995, cu ocazia marelui festival "George Enescu" si la dorinta marelui violonist Yehudi Menuhin, devine casa memoriala, intrand in patrimoniul national cultural. In aceasta casa, se pastreaza pianul maestrului, realizat la Lausanne, cu care a sustinut bogata sa activitate componistica si concertele oferite apropiatilor familiei Enescu. La dispozitia vizitatorilor s-au pus adevarate bijuterii muzicale, care pot imbogati colectia fiecaruia: CD-uri ce contin capodoperele creatiei enesciene, dar si ale titanilor muzicii clasice apreciati in mod special de talentatul compozitor roman: Bach, Beethoven, Brahms, Wagner, Mozart, ce au marcat activitatea componistica a acestuia. Programul de vizitare este zilnic intre orele 9.00 si 15.00. Lunea inchis.


Sursa:www.caraimanfest.ro

0 comentarii: