Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Adrian Paunescu a fost adus, cu o masina, la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania, unde va fi depus pentru ca persoanele interesate sa poata sa-i aduca un ultim omagiu cunoscutului poet.
Poetul Adrian Paunescu va fi inmormantat in Cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor, asa cum merita, din plin, tocmai pentru ceea ce a insemnat el pentru Romania, a declarat astazi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Biografia lui Adrian Paunescu
Adrian Paunescu – nascut la 20 iulie 1943, in Copaceni, judetul Balti, Basarabia, in prezent Republica Moldova – a fost poet, publicist si om politic. Paunescu si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei la Barca, in judetul Dolj, si a absolvit Colegiul National “Carol I” din Craiova, ulterior studiind filologia la Universitatea din Bucuresti.
Adrian Paunescu este cunoscut mai ales ca poet si ca organizator al Cenaclului Flacara, el fiind si unul dintre cei mai prolifici autori romani contemporani.
A debutat ca poet in 1960, iar din 1973 a condus revista Flacara, din fruntea careia a fost destituit in iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacara din Ploiesti din iunie 1985, insa Adrian Paunescu devenise cunoscut si pentru criticile la adresa puterii, un exemplu fiind poemul “Analfabetii”, publicat in 1980, in Flacara.
Intre anii 1970 si 1980, Paunescu a devenit o figura importanta in presa romaneasca. Cenaclul Flacara, pe care l-a infiintat, si revistele pe care le-a coordonat au exercitat o atractie indiscutabila asupra tineretului si a vietii publice din Romania.
De multe ori, insa, colegii de breasla au facut referiri la poeziile sale, in care il lauda pe Nicolae Ceausescu.
Dupa caderea comunismului, nu i s-a permis reintoarcerea la conducerea revistei Flacara, astfel ca, in toamna anului 1990, a fondat revista “Totusi iubirea”. In calitate de publicist a mai condus ziarul Sportul romanesc, o scurta perioada, in 1999, si a realizat emisiuni de fotbal la Antena 1, participand, in calitate de invitat, la numeroase emisiuni pe teme culturale si politice la Tele 7 ABC, Pro TV, Realitatea TV.