"Previziuni" confirmate: audienţă sub aşteptări la TVR !Dezastru la televoting

sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Formula contopirii programului special de Revelion cu finala naţională Eurovision 2011 a fost criticată din start de specialişti, aceştia susţinând – în ceea ce priveşte concursul muzical – că se va înregistra o audienţă slabă în noaptea dintre ani. Televotingul a confirmat temerile specialiştilor.
Diferenţe astronomice între 2010 şi 2011
Comparând numărul voturilor populare de la televoting de la finala Eurovision 2010 cu cea de la Eurovision 2011, putem ajunge la concluzia că ideea TVR de a organiza finala naţională în noaptea Anului Nou a fost un fiasco. În total, pentru cei 13 concurenţi s-au dat la televoting 8.450 de apeluri telefonice. La ediţia din 2010 – desfăşurată în prima decadă a lunii martie, numai piesa câştigătoare a adunat 23.412 apeluri. Diferenţa este enormă şi pe deplin explicabilă. În primul rând, nu credem că taxarea apelurilor (0,68 euro cu tva inclus) a influenţat prea mult numărul foarte mic de televoturi. Nici programele concurente ale celorlalte televiziuni nu a răpit prea mulţi dintre fanii spectacolelor gen Eurovision. Fidelii concursului Eurovision, grosul acestora se regăseşte în general în segmentul românilor cu vârste între 18-40 de ani, în cea mai mare parte au ales să petreacă Revelionul în locuri publice – staţiuni (din ţară sau străinătate), localuri sau pur şi simplu în stradă.
Dacă mai punem la socoteală că este posibil ca jumătate dintre apeluri să vină de la cercurile apropiate concurenţilor şi că o mare parte dintre prieteni nu au urmărit TVR, atunci imaginea dezastrului financiar pentru televiziunea publică este şi mai mare.
Lipsă de inspiraţie
Chiar dacă TVR se confruntă – aşa cum susţin şefii instituţiei – cu probleme financiare, lipsa de inspiraţie în ceea ce priveşte programul dintre ani, nu este deloc scuzabilă. Nimeni nu ar fi avut ce să reproşeze celor din TVR dacă programul de pe TVR3 (cu ajustările de rigoare) ar fi fost dat pe TVR1 (dar cu alţi prezentatori, cei doi "de pe 3", deşi foarte tineri, păreau că au o bogată experienţă în spectacole gen Cântarea României, neo limbajul de lemn fiind la el acasă). Ar fi fost ceva decent şi, cu siguranţă ar fi atras mai mulţi telespectatori dornici să revadă un Toma Caragiu, decât să guste umorul de proastă calitate al epigonilor săi care s-au produs pe alte posturi TV. Şi, nu în ultimul rând, un retro-revelion ar fi fost chiar foarte, foarte ieftin.
Noroc cu clasamentul final
Faptul că în fruntea clasamentului final s-au aflat chiar piesele cele mai valoroase scuteşte TVR de un clasic scandal, generat de o posibilă influenţare a rezultatelor din cauza numărului extrem de redus al apelurilor telefonice. Dar şi aşa, scandal tot va fi, pentru că se estima ca suma colectată din televoting să fie mult mai mare decât cele 6.000 de euro adunate.
Comparaţii televoting podium.
locul 1 : 2010 - 23.412 voturi; 2011 – 1.560 voturi
locul 2: 2010 - 10.620 voturi; 2011 - 1.321 voturi
locul 3: 2010 - 10.505 voturi; 2011 - 1.018 voturi
Sursa: http://www.cotidianul.ro

0 comentarii: