Stiati ca interpretii Cristi Minculescu si Tavi Colen , au fost vocalisti la Voltaj ?

sâmbătă, 30 aprilie 2011

Daca nu am mai scris demult timp , azi prefer sa readuc aminte o trupa ce este foarte apreciata la noi in tara , dar care nu multi stiu componenta reala a trupei si cine a fondat-o.
Multora le plac cei de la Voltaj , si chiar despre ei vreau sa spun cate ceva ...
   Unii le fredoneaza piesele , altii danseaza de rup la concertele lor in aer liber.
Altii mai lesina pe la spectacolele lor , ma rog " eu " era sa lesin la un spectacol cu Voltaj , dar nu pentru ca eram prea entuziasmata , ci pentru ca aveam o pierdere de calciu :))))
Dar sa revenim ...
  Nu cred ca este om in Romania , sa nu fi fredonat "20 de ani" sau "De maine " sau sa nu fi auzit de hiturile " Ora de germana "", "Albinutza" sau " Un pas in fata "".
Dar care din acestia stiu ca aceasta componenta nu a fost asa mereu ?
V-ati fi imaginat vreodata ca interpretul Cristi Minculescu (vocalist la Iris ) a cantat in Trupa Voltaj ?
Ei bine , da .
Cristian Minculescu impreuna cu Adi Ilie , au fondat in anul 1982 trupa Voltaj, la care li s-au mai alaturat
toboşarul Nikki Dinescu şi basistul Dan Cimpoieru.
In această componenţă s-a înregistrat prima piesă, „Nori de hârtie“, care a constituit capul de afiş al primului concert, ţinut la Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ din Bucuresti . Următoarele apariţii scenice au avut în repertoriu piese de succes ca „Aceasta-i întrebarea” şi „Rock'n Roll”




Desi trupei ii mergea foarte bine , ei sustin ca au fost santajati sa intre in Cenaclul Flacara , unde isi castiga o  mare parte din profesionalism , aducand in formatie pe chitaristul Gabriel Nacu , dar ...cu toate acestea , noua componenta nu mai rezista si Cristi Minculescu se hotareste sa plece inapoi la Iris .
        In locul lui Cristi , a fost adusa ca solist vocal Sanda „Zizi” Lăcătuşu, cu care trupa a continuat să cânte în turneele Cenaclului Flacăra.
Oricum ....componenta trupei mereu a fost in schimbare  , si de instrumentisti si de vocalisti .
      In 1986 si-a facut aparitia Cristi „Trântorul“ Ilie ca solist , considerand trupa , ca fiind un nou inceput in cariera lor , alaturi de Amedeo Bolohoi la chitară, Dan Mateescu — bas,Doru Istudor  — tobe. Ei se alătură chitaristului Adrian Ilie, singurul rămas din formula anterioară, care cântase între timp cu IRIS, Jerry Schwartz, regretatul  Vali Sterian  şi trupa Incognito.
Voltaj începe să întreprindă turnee prin ţară. În decembrie 1987, la Slanic Moldova, Voltaj cântă alături de Divertis , regretatul Florian Pitis (care făcea o istorie a rock-ului) şi corul Song, condus de regretatul Ioan Luchian Mihalea.
Schimbari de componenta , au fost facute si dupa ce trupa ajunsese cat de cat cunoscuta si iubita de public.
Adrian Ilie, cel care a fost de la inceput in formatie , hotaraste sa plece din Romania , cu destinatia Italia , ca escala inainte de a se stabili in S.U.A .


               Prima apariţie discografică are loc târziu, în 1995 la 13 ani de la înfiinţarea formaţiei. „Nori de hârtie” şi „Lumina” sunt piesele ce figurează pe compilaţia „Unplugged Romania” (cu Tavi Colen ca solist). Un an mai târziu, în decembrie, este lansat primul album Voltaj, „Pericol de moarte” (cu Adrian Sârbu în locul lui Luca), la casa de discuri Roton. Albumul a fost bine primit de fani şi specialişti, fiind în fapt o colecţie de hituri ale trupei: „Lumina”, „Nori de hârtie”, „Arma ta”, „Cenuşă şi diamant”, „Ochii tăi”, etc.
 SI ACUM SA TRECEM LA COMPONENTA ACTUALA :
            In iulie '98 are loc o schimbare esentiala in componenta: 
apare Calin „Pictorul” Goia ca vocalist, fost elev meritoriu al Scolii Vedetelor, de chitara se ocupa in continuare Gabi „Porkus” Constantin, la bass presteaza Vali „Prunus” Ionescu iar Paul „Pampon” Neacsu se manifesta sadic asupra tobelor. Prima lor miscare de trupe: aducerea in actualitate a unui hit Queen - We Will Rock You.
            In februarie 99 VOLTAJ lanseaza primul maxi-single din istoria formatiei „ASTA-I VIATA”, urmat in 12 iulie de lansarea albumului RISK MAXIM 2.
Si cam asta a fost retrospectiva trupei Voltaj de la infiintare pana acum.
Multi nu cred ca stiu astfel de lucruri , si iau in seama doar Voltaj --- cei de acum .


            E o diferenta f mare de sound fata de ceea ce au lansat cei dinaintea lor , dar VOLTAJ va ramane mereu nomber one pentru fanii de acum si fanii de atunci .
Articol BY ALINA,
Seara faina .

0 comentarii: