SHOP * Special * Bani&Afaceri * Viaţă sănătoasă * Ştiinţă&Tehnică * Timp liber * Cultura * Vremea * Caleidoscop Festivalul Callatis: Danza dell’Unità şi "Arrivederci Roma!" Uriaşa Horă a Unirii se va desfăşura între podurile din jurul Insulei Tiberina şi va avea un perimetru de peste doi kilometri

vineri, 5 august 2011

In perioada 9-15 august 2011, la Roma va avea loc ediţia a XII-a a Festivalului Callatis, Festivalul Românilor de Pretutindeni, sub gene­ricul "Grazie Roma, Callatis ti saluta!". Festivalul Callatis 2011, cu toate brandurile sale: Hai Acasă – Simpozionul Românilor de Pretutindeni, Plaza România –, Salonul Artiştilor Români de Pretutindeni (SARP) şi Miss Diaspora, este organizat de Asociaţia Românilor din Italia (A.R.I.), Pro Familia şi Aldaco Film, sub patronajul Roma Capitale (Primăria Ge­nerală a Romei).
În premieră, Festivalul Callatis se desfăşoară în afara graniţelor ţării la propunerea A.R.I., pornind de la faptul că în Italia se află cea mai mare comunitate românească din diaspora.

Una dintre prezenţele insolite de la acest festival va fi Ion Creţeanu (Ion al Cobzei, după cognomenul nobiliar pe care i l-au dat Cristian Mihăilescu şi Felicia Filip), însoţit de nelipsita cobză şi ipingeaua roşie de Romanaţi, veche de peste 150 de ani. Prezenţa lui în Cetatea Eternă este o binemeritată împlinire a unui vis mai vechi. Anul trecut, pe 11 septembrie, Ion Creţeanu urma să susţină, în faţa Columnei lui Traian, un concert în cadrul proiectului "Lira Tracă. Ion Creţeanu pe urmele lui Badea Cârţan. Al doilea dac coboară de pe Columnă". Voia să atragă atenţia, prin acest concert-dezbatere, că există un element de brand naţional chiar în instrumentul la care cântă, şi anume cobza. Acest instrument era numit de romani Lira Tracă şi există suficiente argumente că era chiar lira la care cânta Orfeu, simbolul universal al muzicii esenţiale. Concertul urma să fie susţinut de Federaţia Intelectualilor Români din Italia, condusă de Horia Corneliu Cicortaş. N-a fost să fie atunci, pentru că o grea problemă de sănătate a rapsodului a anulat proiectul. Se va întâmpla acum, cu prilejul Festivalului Callatis. Dincolo de prestaţia propriu-zisă de pe scena festivalului, Ion Creţeanu va cânta şi în faţa Columnei, şi în faţa statuilor reprezentând prizonierii daci din Piaţa Poporului. Va cânta pentru sufletul lui, dar şi pentru sufletul cetăţenilor Romei.

Timp de şapte zile va fi peste tot, ca o hologramă halucinantă venită dintr-un mileniu pierdut sau, cum îi spunea Adam Puslojic, parafrazându-l pe Nichita, "ca o picătură de sânge cântătoare". Participarea lui Ion Creţeanu la Festivalul Callatis este susţinută financiar de Biserica Ortodoxă Română. 

În perioada 9-15 august, în pieţe centrale ale Romei se va desfăşura programul interactiv de promovare a tradiţiilor şi turismului românesc Plaza Romania. Turiştii şi localnicii vor admira costume populare tradiţionale, vor învăţa să picteze şi să danseze şi vor primi materiale de promovare a turismului în România.

Marţi, 9 august, ora 20:00, la Accademia di Romania din Roma va avea loc deschiderea oficială a Salonului Artiştilor Români de Pretutindeni (SARP) 2011. Participă artişti de ori­gine română din nouă ţări. Între 11 şi 15 august, la Ergife Palace Hotel se desfăşoară a XI-a ediţie a "Simpozionului Românilor de Pretutindeni – Hai Acasă!".

Spectacole folclorice vor avea loc pe 10 au­gust, la Accademia di Romania din Roma, pe 11 august, în Piazza del Verano, şi pe 13 august, tot în Piazza del Verano. Ultimele două sunt spectacole ale înfrăţirii între localităţi din Italia şi localităţi din România, sub deviza: "Împreu­nă, pentru a ne cunoaşte mai bine".

Pe 12 august, la ora 20:30, în Piazza del Campidoglio, Felicia Filip împreună cu Nicolae Voiculeţ, K1, Romeo & Julia Saleno şi "Căluşarii Slatinei" vor oferi Romei spectacolul "Balade din Carpaţi". Duminică, 14 au­gust, zeci de mii de români, italieni şi turişti din toată lumea sunt invitaţi la un eveniment simbolic – Hora Unirii (Danza dell’Unità), de­dicat celor 150 de ani de la unificarea Italiei. Această uriaşă Horă a Unirii se va desfăşura între podurile din jurul Insulei Tiberina şi va avea un perimetru de peste doi kilometri.

Pe 15 august, la Ergife Palace Hotel, în cadrul spectacolului "Arrivederci Roma!", va avea loc Finala Miss Diaspora 2011. Cele 23 de concurente de origine română din 17 ţări îşi vor disputa titlul Miss Diaspora 2011. Între probele concursului va fi şi realizarea de fina­liste a unui clip de promovare a României ca destinaţie turistică. Slavă Domnului că avem ce arăta! Ceea ce încearcă să realizeze anul acesta regizorul Cornel Diaconu cu Festivalul Callatis este de toată isprava şi ar merita să-l răsplătim măcar cu simplul nostru gest de a primi cu bucurie iniţiativa sa. E posibil ca aceasta să rămână ca termen de referinţă în istoria recentă a spectacolelor româneşti şi, concomitent, a turismului cultural. Un asemenea "ex­port" de spiritualitate interactiv n-a reuşit să facă, până acum, nici o instituţie a statului ro­mân. Este nu numai imoral, ci şi periculos să dai cu pietre în geamurile unei construcţii care se naşte. Rişti să ricoşeze şi să te lovească în cap.

0 comentarii: