Parerea mea despre Eurovision 2012 !

duminică, 11 martie 2012

Romania a ales melodia cu care va participa la Eurovision 2012, competitie gazduita de Baku, capitala Azerbaidjanului.
  Toata ziua am asteptat acest Eurovision , cu speranta ca totul va fi altfel,decat anii trecuti.
Si adevarat ....a fost altfel , dar nu in bine.
 La capitolul grafica, din timpul prestatiilor artistilor pe scena , a lasat de dorit .
Sa fiu mai la obiect , scrisul ce rula pe micul ecran cu numarul de telefon unde trebuiau votate melodiile , era un scris foarte mic , pe un fond violet , din care nu vedeai nici la 2 metri distanta ceea ce se scria pe ecran.
In anii trecuti era pus un croll mare , unde vedeai foarte bine numarul de sms si de telefon , prin care se putea vota melodia dorita.
Si ca totul sa fie complet , a mai costat si 37 /euro-centi pe apel , nemaifacandu-se apel gratuit exact ca in 2010 la participarea Paulei Seling si Ovi.
Si tot daca am adus aminte de Eurovision 2010 si participarea Paulei si al lui Ovi , cantand acea superba melodie , uitati ca si anul acesta 2-3 artisti au avut un pian pe scena show-ului de la Eurovision 2012 , si unul dintre ei fiind Catalin Josan.
Oare , ma intreb , nu o fi fost o strategie pentru a influenta publicul de acasa sau chiar si juriul , doar pentru a castiga ?
In afara de vocile bune sau mai putin bune , nu a fost doar o strategie pentru a da bine in fatza publicului de a fi votati ? Pentru ca si castigatorii din 2010 , au adus un pian pe scena, si anul acesta au fost 3-4 participanti ce au avut in spate un pianist, sau chiar ei insasi au cantat la pian.
Ramane totusi o enigma , dar asta e doar parerea mea.
 Mi-a placut foarte mult interpretarea lui Ovidiu Anton , si ma bucur ca a cantat singur pe scena , pentru ca toti cred in acel regulament de la EBU sau TVR , constand in a avea 5 ( instrumentisti , backing-vocal ) plus 1 ( vocalist ) pe scena.
A fost o piesa buna , interpretare buna , prestatie buna si juriul a apreciat asta.
Din lista concurentilor mi-a placut si Catalin Josan , si cred ca merita sa castige Eurovisionul .
O piesa frumoasa, o super interpretare !
Referitor la Mandinga si piesa castigatoare " Zaleilah" , in afara ca e ritmata , nu mai are niciun alt farmec.
In ea aud acordurile de manea cantate de catre Costi Ionita ( ca deh ...de el e compusa piesa ) .
La urma urmei ...ce se naste din compozitie , manea se numeste  sau "muzica latino " , si oricum daca e cineva atenta la felul in care Elena ( n.r . solista Trupei Mandinga ) , dupa ce canta acel refren ...se termina cu " Zaleilah Zaleilah "  adica interpretare a la Costi :D
 Faptul ca melodia castigatoare a fost mult prea promovata pe toate radiourile , pe posturile TV , a intrat in preferintele romanilor , avand un atu fatza de celelalte melodii si ceilalti artisti , ce sunt mai putini cunoscuti .
  Cred ca a fost vina TVR-ului sau nu stiu a cui , pentru ca trebuiau promovate si celelalte melodii din concurs , pentru ca doar asa publicul putea face o distingere intre melodii si alegeau alt interpret pentru a-ne reprezenta la Baku.Dar "Zaleilah " a fost asa de bine promovata si clasata in topurile radiourile , incat omul daca a auzit aceasta melodie de foarte multe ori , au votat doar asta.
Pe viitor , Dan Manoliu , ar trebui sa se gandeasca si la asta ;).
  Acum sa trec la melodia ce mi-a placut cel mai mult "Don't say sorry" - Bianca Purcărea " , dar din pacate era foarte racita si ragusita incat vocea nu prea a tinut-o , dar Felicitari pentru melodie.
Si Ana Mardare , cu doua piese in concurs , mi-a placut foarte mult "This must be love" , cantata foarte bine .
    Si acum revelatia Eurovision 2012- Electric Fence , cu o piesa cantata in limba romanes( adica tziganeasca) , "Şun-ta" , ce a cam facut furori in randul juratilor , majoritatea dandu-le 12 puncte .
   Electric Fence au fost pe loc 1 la juriu , si Mandinga au fost pe loc1  la public ( nr de voturi) ,si
 cam de vreo 3 editii , publicul castiga contra juriului si asta nu e din cauza ca juriul nu ar fi specialist in domeniul muzical , ci din cauza mediatizarii melodiei , si acum vorbesc strict de piesa " Zaleilah" .
Publicul a votat , pentru ca tineretului asta i s-a dat  pe posturile TV si de radio , iar juratii au votat vocea , show-ul , autenticitatea .
   Nici Electric Fence nu as fi vrut sa castige , pentru ca deja noi, romanii , suntem jigniti de cei din afara ca in tara noastra sunt numai tzigani , si au facut de ras si Franta , Italia , etc , si ducandu-ne in Baku cu o melodie tziganeasca , ar fi intarit spusele tuturor despre rromi .
In fine , Eurovisionul , Festivalul de la Mamaia sau Cerbul de Aur , nu mai sunt demult  festivaluri ale slagarelor.
Artisti mai mari sau mai mici , cu voce sau fara voce , au venit , au cantat si au plecat .
Se spune ca cei mai buni au castigat , cu toate ca nu as fi fost de acord.
Cu cateva zile inainte se vehicula pe internet , ca Mandinga vor fi castigatorii Eurovision 2012 , dar mai trebuie gandit ca publicul i-au ales si nu juriul .
S-a votat melodia doar ca e antrenanta , nu ca ar avea sanse sa aduca Eurovisionul in Romania .
   Oricum , fara grija , ca nu vin ei cu loc 1 din Baku , asa ca domnule Manoliu , puteti rasufla usurat ;))
Nu a castigat nici Mihai Traistariu , sau Paula Seling , si castiga ei ?
Ma cam indoiesc si permiteti-mi sa nu explic indoielile mele :D
Cu toate ca Dan Manoliu imi este simpatic si nu am nimic cu dansul , dar ma asteptam ca anul acesta sa fie un show mai bun .
Nu a fost ceva care sa ma faca sa spun " wow....extraordinar " , a fost totul foarte rapid , votingul la fel de rapid , s-a anuntat foarte repede cine a castigat , deci o banalitate ....
   Chiar daca parca as ghici ceea ce ar spune acum domnul Manoliu la afirmatia mea referitoare la banalitate , dar ma abtin de a mai ghici gandurile:D
Ma asteptam sa fie un show in spate , ceva ce nu a mai fost la Eurovision , dar din pacate nu a fost asa , si de fapt ..ar trebui sa ne multumim ca s-a organizat Eurovision si anul acesta , ca era cat pe ce sa nu mai fie.
  Poate in anii viitori alegem si noi pe cineva fara voting , fara atata tam-tam , si formatia , solistul sau solista ,sa fie desemnata prin casa de discuri sau prin topurile radiourilor , si asa am scapa de multe : de show , prezentatori , de banii dati de TVR , etc
  Sau vom alege si noi ca si Rusia , Grupul folk Bunicuţele Buranovo, 6 bunicutze , care au incantat publicul :)) si in loc sa stea la cratita , vor urca pe scena de la Eurovision , sau ce sa mai spun si de Anglia ce vor sa castige cu un cantaret de 75 de ani.
Oricum stam fara grija , ca nu vor aduce cei de la Mandinga , Eurovisionul in Romania.
   Daca nu castigau cei de la Mandinga , in mod sigur era Catalin Josan castigator sau cei de la Electric Fence , dar oricum poate anul viitor , se vor mai alege si pe baza juriului , si nu pe baza publicului .
    Bafta Mandinga si trebuie sa va ganditi la un show foarte bun , ca sa faceti impresie buna la Baku in Mai  , ca sa nu veniti tot pe acelasi loc cu au venit cei de la Todomondo , ca si ei au fost alesi de public si nu de juriu.
                        Numai bine !
                                         Alina .


Clasamentul final al Selecției Naționale:
1. Mandinga – Zaleilah – 22 de puncte (10 puncte juriu și 12 televot)
2. Electric Fence -  Şun-ta – cu 19 puncte (12 puncte juriu și 7 televot)
3. Cătălin Josan – Call my name – 18 puncte (8 puncte juriu și 10 televot)
4. Ioana Anuța – Girls don’t cry – cu 10 puncte (2 puncte juriu și 8 puncte televot)
5. Ovidiu Anton – I walk alone – cu 9 puncte (7 de la juriu și 2 televot)
6. T&L  – Twilight – cu 6 puncte (0 juriu și 6 televot)
7. Ana Mardare  - If you find simple words to say – cu 6 puncte (obținute de la juriu, 0 televot)
8. Lucian Oros – The best a man can get – cu 5 puncte (0 juriu, 5 de la public)
9. Tasha  – Say my name  – cu 5 puncte (4 puncte juriu și 1 punct televot)
10. Raluca Ocneanu  - Time is on my side – cu 5 puncte (obținute din partea juriului, 0 televot)
11. Vicky Red – If you ever feel – cu 4 puncte (0 juriu și 4 puncte din partea publicului)
12. Bianca Purcărea – Don’t say sorry – cu 4 puncte (1 punct juriu și 3 puncte televot)
13. Miss Mary – Rollin – cu 3 puncte (obținute din partea juriului , 0 televot)
14 și 15 – RPK  – Singura Care – și Ana Mardare – This Must Be Love, ambele cu 0 puncte.

1 comentarii:

Donkeypapuas spunea...

Dar scopul NU este câştigarea Eurovisionului! Adică nu ar trebui să fie. Ci cucerirea ascultătorilor de pe continent. "Tornero" a lui Trăistariu nu a câştigat vreun premiu ci a adus în schimb milioane în contul cântăreţului şi vistieria ţării.
Şi Luminiţa Anghel cu Sistem ar fi putut profita la rândul lor dacă... n-ar fi intervenit balcanismele, disputele prosteşti.
SĂ FACEM BANI, că prea ne jefuiesc mulţi! Să profităm de conjunctura favorabilă muzicii dance româneşti! Eurovisionul doar ca treaptă de lansare. promovare în Balcani (şi aici Costi Ioniţă are pile), promovare în spaţiul ex-sovietic, promovare n ţările nordice, promovare - prin casele comerciale de discuri - pe pieţele vest-europene. Ăsta ar trebui să fie ţelul.