DESPRE ORBENI-COMUNA MEA!!!

vineri, 10 iulie 2009


Comuna Orbeni are numai doua sate in componenta sa, Scurta si Orbeni.
O suprafata de 6500 ha este ocupata de o populatie de 4500 locuitori care traiesc in 1700 gospodarii.
In comuna Orbeni sunt sase scoli, doua Camine culturale sisase biserici, din care una pe stil vechi.Este situata la 30 km de municipiul Bacau, pe DN 2 - E 85.
Cele doua sate care o compun se intind pe o distanta de 11 km. Legenda spune ca Stefan cel Mare, dupa ce a castigat o batalie cu turcii in care s-au evidentiat luptatorii MÃndru, Cucu, Scurtu, Pana Orbul, Dragu si PÃrvu, le-a dat acestora pamant spre stapanire atat cat puteau cuprinde o zi mergand calare din culmea Ciortolomului, spre Valea Siretului. Mandru, Scurtu, Cucu, Dragu si Parvu ar fi adormit la umbra unui copac si au putut cuprinde o suprafata mai mica de pamant.
Pana Orbul nu a adormit si a cuprins o suprafata mult mai mare. Legenda ar trebui mutata pe vremea matriarhatului cand, o femeie oarba, dar nu complet, sefa unei familii numeroase de la asezarea “Gura Racaciei” si “Capu Dacului”, si-a luat familia si a migrat pe valea unui parau cu valea adanca spre culmea Ciortolomulu. Membrii familiei Oarbei au defrisat padurea formand locuri de case, siliste si pentru cresterea vitelor si agricultura.
Urmasii acestei femei si-au luat numele acesteia iar locuitorii din satele invecinate ii numeau “orbenari”. Paraul care strabatea valea a primit numele “Paraul Orbenarilor”.

Marturii ale unei traditii bogate

Biserica din lemn “Sfanntul Neculai”, din Orbenii de jos (Luzi),,exact unde locuiesc eu,langa aceasta Biserica,si multi brazi,si o priveliste frumoasa de ti-e drag sa stai la umbra si sa privesti, a fost adusa din padurea Balanele de boierul Negri. Schitul Balanele a fost atestat prin 1649.
La mutarea lui, catapeteasma nu a mai incaput si a fost taiata pe partile laterale. Pentru ca icoanele sa nu fie furate au fost acoperite cu un strat de vopsea.
Acesta a fost inlaturat in 1979 cand s-a restaurat biserica si a iesit la iveala frumosul strat de pulbere aurie a acestor icoane. O istorie aparte o are si biserica - capela, cu cimitir, de pe Dealul Morii, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”.
Prin 1862 a plouat atat de mult, incat apa era sa ia biserica din Luzi, dezgropand mortii.Enoriasii l-au rugat pe satrar sa le dea un alt loc de cimitir, pe Dealu Morii. Capela a fost renovata.
In Orbeni exista si o biserica pe stil vechi, “Sfintii Imparati Constantin si Elena”, contruita in 1993, pe o suprafata de 2000 mp donata de o familie din sat. La aceasta biserica se inchina cei care sunt ortodocsi de stil vechi. Localnicii spun ca l-ar fi vazut inchinandu-se la aceasta biserica si pe actualul primarul al municipului Bacaului, impreuna cu familia sa.

Ce s-a realizat in ultimii ani
S-au facut foarte multe lucruri frumoase in comuna Orbeni care iese la suprafata din ce in ce mai mult, fiind considerata una dintre localitatile care au progresat foarte mult in ultima perioada. “S-au finalizat cei sase kilomertri de drum comunal care leaga Orbeni de Scurta. Investitia a costat peste 39 miliarde si a fost finantata prin proiectul Sapard. Au fost finalizate lucrarile la sediul Primariei Orbeni, cele cinci miliarde catt a costat investitia provenind de la Consiliul Judetean. Drumul comunal care strabate satul Orbeni a fost modernizat pe o lungime de doi kilometri, investitia costând peste sase miliarde lei, bani de la bugetul local.
A fost extinsa reteaua de gaze naturale. Toate drumurile comunale au fost balastate si reprofilate, costul fiind de trei miliarde lei, bani de la bugetul local. Toata reteaua de iluminat public din comuna a fost modernizata, valoarea investitiei fiind de 1, 5 miliarde lei. Toate scolile din comuna au fost reparate si modernizate. La scoala 1 Orbeni, s-a montat centrala termica, cu bani de la Consiliul Judetean.
Deja exista peste 50 de solicitari ale cetatenilor din satul Orbeni pentru bransarea la reteaua de gaze naturale .


0 comentarii: