A MURIT CORNEL FUGARU :(

miercuri, 13 iulie 2011

Cunoscutul compozitor, Cornel Fugaru, a murit astăzi la Spitalul Elias, unde fusese adus în urmă cu o săptămână. El suferea de cancer.
"Astăzi, 13 iulie, la ora 13.50, a încetat din viaţă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, compozitorul Cornel Fugaru, în urma unei boli incurabile cu evoluţie nefastă şi extrem de rapidă", a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Valentin Calu, citat de Mediafax.
În acest an, compozitorul ar fi împlinit 71 de ani.
Cântăreaţa Margareta Pâslaru a declarat despre compozitorul Cornel Fugaru, care a murit miercuri, că acesta era "o personalitate pregnantă", care a avut generozitatea de a-şi împărtăşi talentul şi cunoştinţele elevilor săi.
Cântăreaţa şi-a amintit că l-a văzut recent pe Cornel Fugaru, la adunarea generală a Uniunii Compozitorilor din România. "Arăta foarte bine atunci şi am vrut să păstrez acea imagine a lui", a spus aceasta, care a menţionat că va scrie despre compozitor şi în cartea autobiografică la care lucrează.
"Ne cunoşteam din anii '60, am avut colaborări şi turnee... cu Anda Călugăreanu... avem multe amintiri", a spus Margareta Pâslaru. "Era atât de pregnantă personalitatea lui... avea foarte mulţi elevi, avea o generozitate de a-şi împărtăşi cunoştinţele" a mai spus cântăreaţa.
"Refuz să cred că Bebe Fugaru nu mai este, dar cred că îngerii aveau nevoie de un lider acolo sus (...) Este dramatic pentru mine. Acum o oră am fost pus în situaţia să vorbesc despre Mădălina Manole, de la moartea căreia se împlineşte mâine un an, şi acum să vorbesc despre decesul Bebe Fugaru. Este cumplit ce mi se poate întâmpla mie, care iubesc atât de mult artiştii", a spus Adrian Enache.
Cântăreţul mai spune că s-a format ca artist profesionist în casa lui Cornel Fugaru. "Sper ca Mirela (soţia lui Cornel Fugaru, n.r.) să fie puternică. Cred că este marele necaz al vieţii ei. Au fost o familie foarte unită. Este cumplit", a mai spus Adrian Enache.
Totodată, Adrian Enache a spus că una dintre cele mai frumoase amintiri care îl leagă de Cornel Fugaru este imnul naţionalei de fotbal a României în 1994. Melodia "Să fii cel mai bun" a fost compusă de Cornel Fugaru, fiind interpretată de Adrian Enache, Monica Anghel, Vlad Fugaru şi Aurelian Temişan.
Cântăreaţa Carmen Trandafir a declarat că muzicianul a avut un rol foarte important în debutul ei ca interpretă, fiind unul dintre oamenii care i-au marcat cariera.
Carmen Trandafir spune că l-a cunoscut pe Cornel Fugaru şi a colaborat cu el încă de la începutul carierei sale de interpretă.
"Era un om foarte cald şi foarte drăguţ. A avut un rol foarte important în debutul meu, în pregătirea mea. Este unul dintre oamenii care mi-au marcat cariera. Îmi pare foarte rău. Condoleanţe familiei", a spus Carmen Trandafir.
Printre piesele pe care Cornel Fugaru le-a compus pentru Carmen Trandafir se numără "Tu, numai tu".
Cântăreţul Mihai Constantinescu este de părere că muzicianul Cornel Fugaru era un om special, iar tinereţea sa este legată de numele compozitorului.
"Regret imens şi speram să nu se întâmple inevitabilul. Îmi pare rău de el ca om şi ca muzician", a spus Constantinescu. "Tinereţea mea a fost legată de grupul Sincron, unde el era lider", şi-a amintit cântăreţul, care a spus că a petrecut clipe minunate cu artistul, în urmă cu doi ani, la Nurnberg. "Mi-am dat seama că este un om special", a spus el. "Le doresc celor care au rămas să treacă uşor peste acest moment şi celor care au trecut de partea cealaltă, multă lumină", a încheiat Mihai Constantinescu.
Cântăreţul Mihai Trăistariu a declarat pentru Mediafax că regretă că nu a colaborat niciodată cu Cornel Fugaru, pe care îl considera "un prea mare artist" pentru a intra în vorbă cu el, şi l-a numit "unul dintre puţinii compozitori care a făcut muzică adevărată în România".
Trăistariu şi-a exprimat regretul faţă de decesul lui Cornel Fugaru, dar şi faţă de faptul că nu a colaborat cu renumitul compozitor. "Era un prea mare artist ca să intru eu în vorbă cu el. N-aveam curaj să-l abordez să-mi compună o piesă", a spus cântăreţul. "Nu exclud însă posibilitatea să-i cânt una dintre melodiile vechi", a adăugat Trăistariu.
Cornel Fugaru s-a nascut pe 2 decembrie 1940, în Bucureşti, şi a fost compozitor de muzică usoară, cântareţ şi instrumentist. Fugaru a fost şi liderul formaţiei rock româneşti Sincron, înfiinţată în 1964 şi destrămată în 1978. Formaţia a cântat împreună cu Anda Calugareanu, Pompilia Stoian, Margareta Pâslaru şi Corina Chiriac.
Fugaru a făcut parte din jurii naţionale de concursuri de muzică uşoară, a susţinut numeroase concerte şi recitaluri la televiziune, a apărut ca interpret în filme - "Opt minute de vis" (1966), regia Mihai Constantinescu; "Opt exerciţii de 625 de linii" (1967), film TV; "Impuşcături pe portativ" (1967), regia Cezar Grigoriu - şi a scris şi muzică de film pentru pelicule precum "Brezaia", "Cici", Cei 4 M", "Oaca şi Boaca" etc.
Printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numără "Dau viaţa mea pentru o iubire", "Nu sunt sclavul tău", "Eu nu mai sunt cel de ieri", Cornel Fugaru colaborând foarte mult cu soţia sa, Mirela Voiculescu Fugaru.
De-a lungul carierei a primit numeroase premii la festivaluri precum cel de la Sofia (1968), Poznan (1978), Mamaia (1983 şi 1986), Australia (1997 şi 1998), dar şi premii ale Uniunii Compozitorilor din România (1988, 1990, 1995)

0 comentarii: