Sfintirea Bisericii din Cucova , judetul Bacau !

miercuri, 7 septembrie 2011

 Duminica 4 Septembrie 2011 am fost la un eveniment ce mi-a placut foarte mult .
Evenimentul acesta a fost o Sfintire de Biserica in satul Cucova , ce apartine de comuna Valea Seasa, si
 se află la o distanță de aproximativ 40 de km de Bacău și 20 de km de Adjud, în apropierea drumului european E85, învecinându-se la nord cu satul Scurta și la sud cu Valea Seacă. Originea acestui sat se pierde in istorie. Conform legendei, se pare că binecredinciosul voievod Ștefan cel Mare si Sfânt, în urma unor lupte câștigate, a răsplătit vitejia unor anume oșteni, dăruindu-le pământ pe aceste meleaguri. Dintre aceștia, amintim pe Cucu la Cucova, Scurtu la Scurta, Sascu la Sascut, etc. Așadar, Cucova este un sat de răzeși cu o vechime considerabilă. Biserica având hramul “Adormirea Maicii Domnului”, construită în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea pe locul uneia mai vechi, în urma cutremurului din anul 1940, a fost grav avariata și sub conducerea preotului din acea vreme- vrednicul de pomenire, Chiribașa Dumitru- și cu sprijinul Consiliului Parohial, s-a procedat la demolarea ei, cu speranța construirii alteia. Pe locul fundației vechii biserici s-a construit o bisericuță din lemn, ce urma să fie folosită până la construcția noii biserici.
 Totul a fost atat de deosebit si totodata si emotionant  pentru toti credinciosii participanti , pentru preotii ce au venit intr-un numar foarte mare ( 28de preoti ) dar si cei mai emotionati fiind preotul satului -Pr. Marin Racoviță dar si pentru un viitor parinte ce a fost hirotonit întru diacon , tânărul Lupu Bogdan..
 La slujba de sfințire Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a fost înconjurat de un numeros sobor de preoți (28) și aprox. 2500 de credincioși veniți din parohiile învecinate. Au participat parlamentarii din zonă precum și oficialități locale și județene.
S-au acordat distincții de vrednicie ctitorilor, iar PC Pr. Marin Racoviță a fost răsplătit cu distincția de iconom stavrofor, pentru osteneala depusă la ridicarea acestui frumos locaș de închinăciune.    Biserica "Adormirea Maicii Domnului " a fost pictata foarte frumos  în tehnica fresco, de către pictorul Constantin Zafiu, împodobită cu o catapeteasma si mobilier sculptate din lemn de stejar .
 Momentul de sfintire a luminat cerul si a facut ca toate rugaciunile sa fie ascultate ...
 Am avut ocazia sa intru si in interiorul Bisericii si chiar si in altar , acolo fiind preotul comunei Orbeni- Nadejde Daniel George , ce miruia pe binecredinciosii ce paseau in altar .
Vreau sa va spun ca numai la o sfintire de biserica , partea feminina poate intra in Sfantul Altar , asa ca am profitat de acest lucru si pot sa spun ca m-am simtit minunat .
Este o senzatie foarte buna , de nedescris in cuvinte ...care te facea mai aproape de Cel Sfant .
  Iar soborul de preoti ce erau pe acel altar improvizat afara , de fapt care era o scena , a facut ca acea zi sa fie deosebita pentru toti credinciosii.
Vocea preotilor rasuna pana la Ceruri , iar Preasfintitul Ioachim Bacaoanul a tinut o cuvantare incat toti stateau de neclintit in fara scenei si il ascultau cu drag .
  Un alt moment ce mi-a placut a fost acea slujba de hirotonie , sau mai pe inteles , de preotie a unui tanar pe numele sau Lupu Bogdan .
Cum PS Ioachim spunea " Vrednic este ?" si poporul raspundea :
"Vrednic este " ,,,si alte cantari ce sunt marcate la acest eveniment de preotire ..., au marcat inca un moment deosebit dar si emotionant.
Si din cate am inteles , acest tanar isi va incepe activitatea ca preot in comuna Sascut ..
  Au fost multe momente importante si deosebite , dar numai fiind acolo poti simti cu adevarat ce inseamna Biserica , credinta , si Dumnezeu.
   Pe durata intregii manifestari ar fi multe de scris si de povestit ...dar o sa o fac doar prin intermediul catorva poze de la fatza locului.

   Sa fiti binecuvantati si sa credeti in Dumnezeu , ca la EL este puterea in vecii vecilor.
AMIN !
























0 comentarii: