STIATI CA?.....TOTUL DESPRE BISERICA NEAGRA!-BRASOV

vineri, 10 iulie 2009
Biserica Neagra din Brasov este cel mai mare lacas de cult in stil gotic din sud-estul Europei.
Cu o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul asezamant de cult brasovean masoara 90 de metri lungime si 37 de metri inaltime, cu un turnal crucii de 65 de metri.
Numele original al Bisericii Negre este Biserica Sfanta Maria.Biserica era prevazuta, initial, cu doua turnuri. Din cauza lipsei fondurilor, al doilea turn nu a mai fost construit niciodata.Singurul turn al Bisericii Negre, a fost finalizat in 1514,cu 37 de ani mai tarziu decat restul edificiului.
In turnul bisericii se afla trei clopote de dimensiuni impresionante. Cel mai masiv cantareste 6.300 Kg si este cel mai mare din Romania si unul din cele mai mari din Europa.

Incepand cu anul 1542 se introduc slujbele religioase de rit evanghelic-luteran.
Acestea se tineau in limba germana iar modificarea statutului Bisericii Negre, pana atunci catolica, in biserica luterana a avut loc la initiativa umanistului Johannes Honterus.
Johannes Honterus, umanist si om de cultura cu importante contributii .Dupa incendiul devastator din anul 1689, cand Biserica Neagra a fost partial distrusa, a urmat o perioada de reconstructie de 100 de ani.
In acest timp a fost extins acoperisul cladirii si a fost renovat interiorul care si-a pierdut astfel din influentele gotice capatand o infatisare baroca.Pentru refacerea boltilor bisericii, avariata grav dupa incendiu, au fost adusi mesteri din strainatate deoarece cei din zona nu aveau cunostintele necesare pentru a le reconstrui.In Biserica Neagra se afla cea mai importanta colectie de covoare orientale din sud-estul Europei.
Adunata de-a lungul timpului, aceasta bogata zestre de covoare anatolice provenite din Asia Mica este alcatuita, in mare parte, din donatiile vizitatorilor .


0 comentarii: